31 Temmuz 2010, 00:32:31

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic
  Ana Sayfa   Forum   Yardım Giriş Yap Kayıt  

Reklamlar

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Su Düzenleyiciler,Dezenfektanlar,Bakteri Kültürleri...  (Okunma Sayısı 639 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
*efe*
Yeni Üye

« : 29 Mayıs 2009, 11:39:00 »

Akvaryum için üretilmiş kimyasal ürünlerin tanımlamalarında ve kullanım alanlarının net bilinmesinde eksiklikler olduğunu görerek genel hatlarıyla açıklayıcı bir yazı oluşturmayı düşündüm.
Bu eksiklikler gerek satılan ürünlerinin içerisinde yer almayan Türkçe bilgilendirmeler,gerek akvaryumcuların düzgün bilgilendirmemesi ve bir parçada bizlerdeki anti araştırma güdüsünden kaynaklanıyor.

İlk önce ihtiyaç duyduğumuz kimyasalların neler olduğu,hangi durumlarda hangi ürünlerin kullanılması gerektiğini biraz detaylandıralım ;

Su Hazırlayıcılar..

Özet olarak ;"Çeşme suyunu akvaryum balıkları için uygun hale getiren kimyasal ürünlerdir." Günümüzde çeşme sularının insan sağlığına verdiği zararları tartışır hale geldik.Değil ki bu sular balıklarımız için ne gibi riskler taşımakta...Söz konusu Discus olduğunda göstermemiz gereken özen bir parça daha artmakta...Temel olarak bu ürünler sudaki kloru uçurur ve ağır metalleri absorbe ederek zararlı bir hal almasını önler.Bu sayede hem balıklarımıza hem diğer yararlı mikro organizmalara daha sağlıklı bir yaşama alanı oluşturmamıza yardımcı olur.Çoğu ürün bu özelliğinin yanında vitamin veya mineral takviyeleride ihtiva ederek balıklarınızın hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesinde de katkıda bulunur.
Su hazırlayıcıların ençok dezenfektanlar ile karıştırıldığını gördüm.İkisi birbirinden çok ayrı kimyasal içeriklere sahiptir.

Dezenfektanlar..

Akvaryum için kullandığımız sulardan tutunda,yeni aldığımız balıklar,dekorlar,akvaryuma müdahele sırasında elimizi sokmamız vb..Pek çok etkenle Balıklarınız hastalanmanın eşiğine gelebilir.Dezenfektanlar bu gibi durumlara sebebiyet vermemek için kullanılan ürünlerdir.Ne su hazırlayıcısı nede hastalık ilacıdır. Amaç balıkları tedavi etmek değil hasta etmemek olmalıdır.
Piyasada satılan hemen hemen her dezenfektanın içeriğinde metilen mavisi bulunmaktadır.Bu nedenle dezenfektan seçimlerinizde çok pahalı ürünlere kaymanızı tavsiye etmem.
(dış parazit tedavilerinde de kullanılan dezenfektanlar mevcuttur.)

Bakteri başlangıçları ..

Bu ürünler için kısa bir filtrasyon bilgisi vermekte fayda var ;

Filtrasyon ikiye ayrılır.
1.Mekanik filtrasyon:Suyun berrak gözükmesini sağlayan filtrasyon biçimidir.Suyun içerisindeki partikülleri ve katı atıkları filtreler.Tek başına göz kandırmaktan başka bir işe yaramaz.Neticede berrak olan su balıklarınız için uygun değerlere sahip demek değildir.Çok daha pis gözüken bir su aslında balıklarınız için daha uygun değerlere sahip olabilir.(Örn.Amazon)
2.Biyolojik filtrasyon:Filtrasyonda temel olan filtreleme biçimidir.Biyolojik filtrasyon bakterilerine ev sahipliği yapan sünger,substrat vb. ürünler yardımıyla gerçekleşir.Başta nitrat olmak üzere akvaryumunuzu zararlı oluşumlardan filtreler.(Suyun filtrasyonunu yapan malzemeler değil,içlerindeki bakterilerdir.)

Dönelim Bakteri başlangıcı adı altında satılan ürünlere;
Yeni kurulmuş filtrelerde filtrasyon bakterilerinin oluşumu zamanla gerçekleşir ve bu süreçte suyunuz filtrasyon bakımından fakirdir.Bakteri başlangıçları bu süreci hızlandırarak yeni kurulan filtreleri ihtiyacımıza uygun hale getirir.
Bunun yanında filtremizi temizlerken bu bakterilerin bir kısmı yada pek çoğu ölür.Kısaca yeni kurulan akvaryumlarda ve filtre temizlik sonrasında kullanılarak bakteri zenginliğinin korunmasına yardımcı olan ürünlerdir.

Su eskiticiler,siyah su oluşturucular vb..

Bu tip ürünlerin özünde hümik asitler ihtiva etmektedir.Akvaryumunuzu bir nevi amazon biotopuna dönüştürmenizde katkı sağlar.Ph düşüşünede yol açar ancak Ph düşürücü yada Discus için şart vb. isimlendirilmesi hiç doğru değildir.Kullanımı zorunlu olmamakla birlikte şahsi kanaatimce de son derece gereksizdir.Biotop Akvaryum kurmak isteyenler içinde çok daha kalıcı etkilere sahip ve maliyeti düşük ürünler mevcuttur.
Karbonla birlikte kullanılmasıda amacına aykırıdır ve uygulamalarını etkisiz hale getirir.

Berraklaştırıcılar ..

Akvaryum kurulumunda bir numaralı kural iyi bir filtrasyon sistemidir.İyi bir filtrasyon sistemine sahipseniz bu tip ürünlere ihtiyacınız olmaz.Böyle bir ürüne ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız.Bu ürüne harcayacağınız parayı filtrasyon sisteminizi iyileştirmeye harcamanızı tavsiye ederim.

Su sertleştirici,yumuşatıcılar...

Akvaryum balıkları ihtiyaç duydukları su biçimlerine göre sert su ve yumuşak su olarak ayrılabilir.Bu tip ürünler balıkların anavatanını taklit edici etki yaratmaktadır.Malawi -Tanganyika Salt,Discus Salt vb. mineral içerikli ürünler olduğu gibi Kh,Ph oynamaları ile etki yaratan ürünlerde mevcuttur.
Bilinçsiz kullanımı faydadan çok zarar getirir.
Discuslar için üretim suyu hazırlama vb. sitemizde pek çok bilgi oldugundan bu ürünlerin üzerinde fazla durma gereği görmüyorum.

Son Söz:

Firmaların ticari kaygılarla ürettiği gerekli gereksiz pek çok ürün raflarda yerini almış durumda..Baştada söylediğim gibi ihtiyaçlarımızı iyi tahlil edip çözümünü ona göre aramalıyız.
Her ürünü alıp her ürünü kullanmak doğru olan değildir.Esas olan bilinçli tüketici olmaktır.
Bilinçli tüketici ne yapar ?
Ayda bir su hazırlayıcısı almak yerine suyu uygun hale getiren bir ön filtre edinir.
Akvaryuma dezenfektan kullanmak yerine dikkatli davranarak kullanımına ihtiyaç doğurmaz.
Su eskiticiler vb. uğraşmak yerine işin biraz kimyasal boyutunu öğrenir ve ihtiyacını hem daha profesyonel hem daha ucuz yollardan halleder.
Berraklaştırıcı kullanmak yerine bulanıklığa yol açmaz...

Genel hatlarıyla Su düzenleyicileri özetlemeye çalıştım.Umarım kısa ve öz yoldan açıklayıcı olabilmişimdir..

Saygılar...
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2009, 19:23:02 Gönderen: Anonymous » Logged

Efe Can SALAR / İzmir

Biz sıfatlarla değil,icraatlarla anılırız.
*efe*
Yeni Üye

« Yanıtla #1 : 29 Mayıs 2009, 13:15:22 »

Akvaryumcularında çok üstüne gitmemek lazım Alpercim,firmalar çeşit çeşit ürün çıkarıyor.
Burada önemli olan hobicilerin bilinçlenip akvaryumcuları istekleri doğrultusunda yönlendirmesi..Çünkü akvaryumcuların başka türlü düzeleceği yok gibi duruyor.
Pek çok akvaryumcu raflarında bulunan ürünlerin neye yaradığını bilmiyor dahi..Bu iş gönül işi ticari kaygılardan önce bu işe gönüllerini vermeleri gerekir.Sonrasında hobiciler bunun ayrımını yapacak ve doğru akvaryumcuları ayırt edecektir.

Efe Can SALAR / İzmir

Biz sıfatlarla değil,icraatlarla anılırız.
by_hope
Yeni Üye

« Yanıtla #2 : 29 Mayıs 2009, 14:12:12 »

Su düzenleyicisi olarak sera aquatan kulanıyorum.

bu hafta bir hata yaptım ve balıklarım parazıt kaptı izlenimlerim sonucunda dış parazıt oldugunu tespit ettim ve bunun içinde sera omnipur aldım. suan sağlıklarıne kavustular tekrardan :)

simdi bu son kullandıgım ılac

Resimlerin Goruntulenmesine izin Verilmiyor
Resimleri Gorebilmek icin uye Ol veya Giris Yap  Umut Bardakçı Resimlerin Goruntulenmesine izin Verilmiyor
Resimleri Gorebilmek icin uye Ol veya Giris Yap
by_hope
Yeni Üye

« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2009, 14:15:58 »

yukardakı mesajı ıstemeden yolladım :(

simdi bu son kullandıgım ılac (sera omnipur) akvaryumdakı faydalı olan bakterılerıde öldürdü değilmi ?
simdi 4. günü suyu değiştircem sizce nasıl yapayım
tedavı sonrası suyun nekadarı değişmeli
akvaryuma komple'mi temizlik yapmak gerekir ?

Resimleri Gorebilmek icin uye Ol veya Giris Yap  Umut Bardakçı Resimlerin Goruntulenmesine izin Verilmiyor
by_hope
Yeni Üye

« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2009, 14:58:36 »

Alıntı sahibi: "kubi"
Umut bey,
Aktif karbon varsa 2 gün filtrenin içine koyarsanız ilacı abzorbe edecektir.Şayet yok ise %50 su değişimi yapın.

Parazitsel hastalıklarda kimyasalları  daha küçük boyutlu bir tankınız var ise orda uygulamanızı tavsiye ederim.Ayrıca ısı+tuz bir çok paraziti yok eder aklınızda olsun.

Çok Teşekkür Ederim Kubilay Bey,

Aktif karbon yok suan Ama en kısa zamanda alıp bu tür durumlar için kaldırcam.
Henüz taşınamadığım için büyük akvayumumu bile götüremedim urlaya.
Gariplerim 200 lıtrelik bir akvaryumdalar.
Bu tür durumlar için birtane akvaryum alıp hazırda bekletmek lazım.

Parazıt kaptıklarını farkeder farketmez ikinci ısıtıcıyıda takıp 30 dereceye yükselttim suyun sıcaklığını
daha önce tuz ile tedavi uygulamadığım için nekadar kullanmam gerektığini bilemedim
bir arkadaşım 2 yemek kaşığı kullanmamın yeterli olucağını söyledi ama gene güvenemedim.
200 litre için nekadar kullanmamı önerirsiniz ?

apisto
Yeni Üye

« Yanıtla #5 : 29 Mayıs 2009, 17:03:21 »

Kullandığım 2 adet kimyasal var.
Seachem Prime: Her su değişiminde düzenli olarak kullanıyorum. Ürün özelliği gereği kullanımdan sonra çok kısa sürede nitrit ve amonyak 0 oluyor, ayrıca klor ve ağır metalleri de bağlıyor(klor ölçmüyorum, amonyak ve nitrit ise ölçülüyor). Ayrıca akvaryumda ani bir değişiklik, kirlenme, su kalitesinde bozulma, yeni balık eklenmesi vs. görürsem de balıklardaki baskıyı azaltmak için çift doz(50 lt*2 kapak) uyguluyorum. Fiyatı pahalı bir ürün gibi gözükse de kesinlikle verdiğiniz paranın hakkını veriyor. Sera aquatan, tetraaquasafe gibi rakipleri ilk aldığınızda ucuzmuş gibi gözükse de gerek dozlarının büyüklüğü, gerek cevap hızı olsun bu ürünün yanına bile yaklaşamaz. Ürünle ilgili belki tek eleştiri etkisi uzun süreli değil. En fazla 2-3 gün etkisi sürüyor sonrasında akvaryum şartlarında düzelme olmazsa herşey tekrardan başlıyor. Kaldı ki bu ürün veya hiçbir muadilinin böyle bir iddiası yok. Kalıcı etki kısmen bakteri kültürü dediğimiz ürünlerin görevi. Nitrat üzerindeki etkisi ise çok fazla değil. Ben 40 -45 ppmlere kadar ölçtüm.
Söylediklerimi havada bırakmamak ve örnek vermek gerekirse;
Direk çeşme suyu ile yeni bir akvaryum kurdunuz. Nitrit 0,3 amonyak ise 0,25. Bu şartlarda koyduğunuz balıkların en dayanıklısı bu akvaryumda en fazla 1-2 gün yaşayabilir.  Burada akvaryuma 50lt ye bir kapak prime uygulaması sonucu ölçülen değerler en fazla "birkaç saat" içinde nitrit ve amonyak 0( başka bir katkı göremezseniz . Klor ve ağır metal bağlama özelliği test edilmediği için bir şey diyemiyeceğim. Ancak kendi gözlemlediğim, balıklarda herhangi bir negatiflik gözlenmiyor.     
Dediğim gibi muadili olduğunu iddia eden tetraaquasafe veya sera aquatan kullanıldığında ben dozajı ne kadar artırırsam arttırayım amonyak ve nitrit üzerinde çok küçük faydalar dışında bir şey gözlemlemedim.
Kullandığım ikinci kimyasal ise yine seachemin stability ürünü. Bu bakteri kültürü sınıfında yer alan bir katkı. Yeni akvaryum kurulumda 5 gün süreli olarak 50lt ye bir kapak olarak (ilk seferinde, sonraki günlerde dozaj düşüyor) uyguluyorum. Bu şekilde 5nci günün sonrasında öncesinde ve sonrasında bir kaç gün daha emniyet payı bırakarak birçok tatlısu ve tuzlusu akvaryumu kurdum ve hiçbirinde biyolojik sistem sorunu yaşamadım. Eşleniği olan birçok ürün bulunmakla beraber(sera nitrivec gibi) pek karşılaştırmadığım için yorum yapmayacağım.
Bunun dışında yaklaşık 20 seneye yakın bir akvaryum tecrübem var ve hiç ilaç, dezenfektan vs kullanmadım, bulundurmadım :) Hiç hasta balığım, kaybım olmadı mı tabiki de oldu. Eğer akvaryumlarıma baktığımda hastalıklı balığa rastlarsam, öncelikle hastalığın ne olduğunu ve sebebini neyin oluşturduğuna bakarım. Hastalığın sebebi ne olursa olsun akvaryumda büyük çaplı su değişimine, komple filtre ekipman temizliğine giderim. Elimde imkan varsa hasta balığı ayırma yoluna giderim. Ve eğer hastalık konusunda fikrim oluşabilmiş ise flagly(metranidazole) veya  tetrasiklin500(tetrasiklin) haplarından 50 ltye bir hap şeklinde kısa süreli banyo yaptırırım(3-4 kere başıma geldi, sarı prenseslerin yarısını öldürüp yarısını kurtardım :( , canlı doğuranların hemen hemen hepsini öldürdüm) . Hastalanan balıklarım dışında hiçbir zaman öyle komple bir akvaryum dolusu balık kaybım olmadı.
Kendi fikrimce balık hastalıklarını doğru tespit etmek çok ama çok büyük bir uzmanlık gerektirmektedir. Birçok hastalığın belirtisi birbirine benzemektedir ve tedavileri tamamen farklıdır. Bu yüzden bence en mantıklısı hasta balığı ayırarak hastalık etkeninin diğer akvaryum canlılarını etkilemesine izin vermemektir. Ayrıca en önemli şeyde hastalığı ilk etapta akvaryuma bulaştırmamaktır(doğru düzgün balık seçmek, yem seçiminde önlemler vs.). Yine kendi fikrimce düzenli su değişimi yapılan, oturmuş bir akvaryumda hastalığın öldürücü derece de etki göstermesi neredeyse imkansızdır. Hastalık belirtisi gösteren akvaryumlarda komple su değişimi yaparak hiçbir kimyasal kullanmadan(prime ve stability hariç, asıl kastettiğim ilaçlardır) defalarca doğru sonuç aldım ve balıkların kendini topladığına şahit oldum.
Umarım konuyu çok dağıtmadan kendi fikirlerimi anlatabilmiş ve faydalı olabilmişimdir. Genel olarak akvaryumda ilaç ve kimyasal kullanımı ile ilgili kendi tecrübelerimi anlatmak istedim.

saygılarımla

Alpay TERAZİ
Apisto
Killifish
Bitkili
Deniz
by_hope
Yeni Üye

« Yanıtla #6 : 29 Mayıs 2009, 17:19:40 »

Alpay Bey
Bu bahsettiğiniz Seachem Prime'ı nerden bulabilirim ?

apisto
Yeni Üye

« Yanıtla #7 : 29 Mayıs 2009, 17:23:36 »

Alıntı sahibi: "by_hope"
Alpay Bey
Bu bahsettiğiniz Seachem Prime'ı nerden bulabilirim ?
Bazı akvaryumcularda bulunmaktadır(İzmir de pek bilinmemektedir). Netten de sipariş edebilirsiniz.

Saygılarımla

Alpay TERAZİ
Apisto
Killifish
Bitkili
Deniz
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

SMF Hit Servisi

Bu site SMFHS (SMF Hit Servisi) Üyesidir
Smf Kardeşliği.Com
smf.gen.tr aracılığı ile SMF kullanan siteler arasında yaptığımız SMF Kardeşliği listemizi görmek ister misiniz?

Bu site SM Forumlar Birliğinin Üyesidir
Toplist
TOPlist Hayvanlar Alemi Hobiler Akvaryumtoplist evcil hayvanlar Aqualink AquariaFishLinks.co.cc Akvaryum Ve Akvaristleri Buluşturan Ülke zurück zur Aquapage Abenteuer-Miniriff Top20 Aquerra - Diese Topliste ist ein muss Tier-Topliste Top 21 Aquarium Sites Die besten Tierseiten Cichlid Paradise Top Cichlid Websites EASTFISH.DE - Aquarium Top Liste All Tropical Fish Topsites List Aquarium Rater, how does your Aquarium Website Rate? Aquariumrank.com - Ranking the Top Aquarium Sites on the Internet Topliste cyber-lake.com Top Fishing Sites cm-topsites Pet Sites Animal Topsites

DSK Sunar - SmfToplist.Com

Wap - Wap2 - Wap Forum - XML - Rss

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC

Arşiv: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.355 Saniyede 22 Sorgu ile Oluşturuldu