Kullandığım 2 adet kimyasal var.
Seachem Prime: Her su değişiminde düzenli olarak kullanıyorum. Ürün özelliği gereği kullanımdan sonra çok kısa sürede nitrit ve amonyak 0 oluyor, ayrıca klor ve ağır metalleri de bağlıyor(klor ölçmüyorum, amonyak ve nitrit ise ölçülüyor). Ayrıca akvaryumda ani bir değişiklik, kirlenme, su kalitesinde bozulma, yeni balık eklenmesi vs. görürsem de balıklardaki baskıyı azaltmak için çift doz(50 lt*2 kapak) uyguluyorum. Fiyatı pahalı bir ürün gibi gözükse de kesinlikle verdiğiniz paranın hakkını veriyor. Sera aquatan, tetraaquasafe gibi rakipleri ilk aldığınızda ucuzmuş gibi gözükse de gerek dozlarının büyüklüğü, gerek cevap hızı olsun bu ürünün yanına bile yaklaşamaz. Ürünle ilgili belki tek eleştiri etkisi uzun süreli değil. En fazla 2-3 gün etkisi sürüyor sonrasında akvaryum şartlarında düzelme olmazsa herşey tekrardan başlıyor. Kaldı ki bu ürün veya hiçbir muadilinin böyle bir iddiası yok. Kalıcı etki kısmen bakteri kültürü dediğimiz ürünlerin görevi. Nitrat üzerindeki etkisi ise çok fazla değil. Ben 40 -45 ppmlere kadar ölçtüm.
Söylediklerimi havada bırakmamak ve örnek vermek gerekirse;
Direk çeşme suyu ile yeni bir akvaryum kurdunuz. Nitrit 0,3 amonyak ise 0,25. Bu şartlarda koyduğunuz balıkların en dayanıklısı bu akvaryumda en fazla 1-2 gün yaşayabilir. Burada akvaryuma 50lt ye bir kapak prime uygulaması sonucu ölçülen değerler en fazla "birkaç saat" içinde nitrit ve amonyak 0( başka bir katkı göremezseniz . Klor ve ağır metal bağlama özelliği test edilmediği için bir şey diyemiyeceğim. Ancak kendi gözlemlediğim, balıklarda herhangi bir negatiflik gözlenmiyor.
Dediğim gibi muadili olduğunu iddia eden tetraaquasafe veya sera aquatan kullanıldığında ben dozajı ne kadar artırırsam arttırayım amonyak ve nitrit üzerinde çok küçük faydalar dışında bir şey gözlemlemedim.
Kullandığım ikinci kimyasal ise yine seachemin stability ürünü. Bu bakteri kültürü sınıfında yer alan bir katkı. Yeni akvaryum kurulumda 5 gün süreli olarak 50lt ye bir kapak olarak (ilk seferinde, sonraki günlerde dozaj düşüyor) uyguluyorum. Bu şekilde 5nci günün sonrasında öncesinde ve sonrasında bir kaç gün daha emniyet payı bırakarak birçok tatlısu ve tuzlusu akvaryumu kurdum ve hiçbirinde biyolojik sistem sorunu yaşamadım. Eşleniği olan birçok ürün bulunmakla beraber(sera nitrivec gibi) pek karşılaştırmadığım için yorum yapmayacağım.
Bunun dışında yaklaşık 20 seneye yakın bir akvaryum tecrübem var ve hiç ilaç, dezenfektan vs kullanmadım, bulundurmadım

Hiç hasta balığım, kaybım olmadı mı tabiki de oldu. Eğer akvaryumlarıma baktığımda hastalıklı balığa rastlarsam, öncelikle hastalığın ne olduğunu ve sebebini neyin oluşturduğuna bakarım. Hastalığın sebebi ne olursa olsun akvaryumda büyük çaplı su değişimine, komple filtre ekipman temizliğine giderim. Elimde imkan varsa hasta balığı ayırma yoluna giderim. Ve eğer hastalık konusunda fikrim oluşabilmiş ise flagly(metranidazole) veya tetrasiklin500(tetrasiklin) haplarından 50 ltye bir hap şeklinde kısa süreli banyo yaptırırım(3-4 kere başıma geldi, sarı prenseslerin yarısını öldürüp yarısını kurtardım :( , canlı doğuranların hemen hemen hepsini öldürdüm) . Hastalanan balıklarım dışında hiçbir zaman öyle komple bir akvaryum dolusu balık kaybım olmadı.
Kendi fikrimce balık hastalıklarını doğru tespit etmek çok ama çok büyük bir uzmanlık gerektirmektedir. Birçok hastalığın belirtisi birbirine benzemektedir ve tedavileri tamamen farklıdır. Bu yüzden bence en mantıklısı hasta balığı ayırarak hastalık etkeninin diğer akvaryum canlılarını etkilemesine izin vermemektir. Ayrıca en önemli şeyde hastalığı ilk etapta akvaryuma bulaştırmamaktır(doğru düzgün balık seçmek, yem seçiminde önlemler vs.). Yine kendi fikrimce düzenli su değişimi yapılan, oturmuş bir akvaryumda hastalığın öldürücü derece de etki göstermesi neredeyse imkansızdır. Hastalık belirtisi gösteren akvaryumlarda komple su değişimi yaparak hiçbir kimyasal kullanmadan(prime ve stability hariç, asıl kastettiğim ilaçlardır) defalarca doğru sonuç aldım ve balıkların kendini topladığına şahit oldum.
Umarım konuyu çok dağıtmadan kendi fikirlerimi anlatabilmiş ve faydalı olabilmişimdir. Genel olarak akvaryumda ilaç ve kimyasal kullanımı ile ilgili kendi tecrübelerimi anlatmak istedim.
saygılarımla