Öncelikle akvaryumum malesef bombeli olduğu için kapak yaparken çok zorlandım. Bu kapağı yapmaktaki asıl sebeplerim:
1- Normal akvaryum kapaklarına yeterince florasan yerleştirememem .
2- Mikadan oluşan kapağın yüksek ısıya maruz kalması.
3- Kapağın su seviyesine yakın olması ve bu sebeple yaz aylarında sıcaklık sorununa dahada etki etmesi.
4- Kapakta kablo balast gibi bir ton karısıklık bir arada. gibi gibi...
Kullanılan Malzemeler :
1- Suntalam (daha önce mağazamda kullanılan soyunma kabinlerinden kestirdim, beyaz olduğu için siyah film ile kapladım.)
2- Pleksiden malzeme ondeki bombe kavisini vermek icin.
3- 6 adet Cata marka elektronik balastlı t8 florasan ayağı 60 cm.
4- Krom Saç, ışığı daha iyi yansıtmak için
5- 2'li elektrik anahtarı
Kapak İçin Suntalam kullanmamın sebebi dayanıklı olması ve uzun ömürlü olması için.
Su buharından etkilenmemesi için vede ayrıca reflektör görevi görmesi içinse paslanmaz krom saç ile kapladım. Aşağı yukarı fiyatı 100x30x40 ebatlari için 10 tl. Bu Saçı, Soba malzemesi satan yerlerde tenekecilerde bulabilirsiniz.
Güzel bir görünüm için siyah ya da başka renk filmi ise cama yazı yazan reklamcılardan tedarik edebilirsiniz.
T8 Florasan için otomatik balastli duy takımı 6 tl.
Marka ve özellik bilgileri:
CATA FLUORESCENT LIGHT FIXTURE
ITEM NO : JM-18WC
RATED VOLTAGE: AC220 -240V
CURRENT RATING: 2A 50-60 HZ
RATED POWER : MAX 1X18W
Bu kapağa toplam 8 tane florasan sığıyor aslında ama su anda 6 tane benim işimi görüyor. istenilirse 90cm lik duy kiti de takılabilir.
Kapakta tüm malzemeler. Matkapla vida ile birleştirilmiştir.
Kapağın ön kısmında plexi kullanmak zorunda kaldım. Bu malzemeyide tabelacı yada reklamcılarda bulabilirsiniz, maliyeti gercekten çok ucuz hatta benden para almadılar.Gerçi akvaryumunuz benim ki gibi bombeli değilse hem çok sanslısınız hemde bu malzemeye gerek duymazsınız.
Doğru ölçülerde kestirirseniz malzemeleri geriye size parçaları birleştirmek kalıyor, lego yapmak kadar kolay. Aslında burda demek istediğim bu işi yapmak için ne marangoz olmak gerekli ne de elektrikçi. Eğer bu işe kalkışmak isteyen arkadaşlar varsa sakın gözlerinde büyütmesinler. Ben yapabiliyorsam herkes yapabilir

Sadece doğru malzemeleri doğru ölçülerde tedarik etmek yeterli. Bundan sonraki kısım ise tavana monte edip sarkıtmak kalıyor. Tavanı delip bu ağırlığı kaldırmak için ise çelik düpel sart. Akvaryumun yerine oda içinde tam karar vermediğim için bu işlemleri en sona bıraktım. İlerleyen günlerde son hali konuya eklenecektir.

Ufak tefek rütuşlar kaldı onlarada sonra devam edicem artık. Akvaryumun yerini değiştireceğim için tavan delme ve asma işini sonraya bıraktım.