Merhaba. Aylar önce bitkili tankımı kurarken hazırladığım kapağımı daha önce paylaşmak istiyordum ancak bir türlü fırsat bulamamıştım. Kısmet bugüneymiş. Maalesef fotoğraf makinem olmadığı için şimdilik resim koyamıyorum. Ama en yakın zamanda ekleyeceğim.
Bunun yerine kafanızda bir şekil oluşması açısından paintte çizdiğim resmi koyuyorum.
http://img90.imageshack.us/my.php?image=55809850.jpgBurda farklı olan kapağın kenarlarında yani ayak kısmında plastik korniş kullanmış olmam. Resimde sarı renkte olan kısım hırdavatçılarda çok rahatlıkla ve uyugun fiyata bulabileceğiniz plastik korniştir. Piyasada 3 ya da 5 raylı kornişler var. Kapağınızın akvaryumdan ne kadar uzakta olmasını istiyorsanız ona uygun olarak tercih yapabilirsiniz. Ben bitkili akvaryumda kullanacağım için 3lüyü tercih ettim. Akvaryumunuzun ölçülerinde yetecek kadar aldığınız kornişi ölçülere uyugun olarak kesin. Örneğin; benim akvaryumumun eni 50cm boyu 50cm. Dolayısıyla 4 tane 50cmlik korniş parçası kestim. (Not: Verdiğim ölçüler akvaryumun camdan cama ölçümleridir. Yani ayakların oturacağı yer neresi ise ona uygun ölçü almanız gerekecektir. Benim kavaryumum içten kuşaklı olduğu için ve ben kapağı kuşaklara oturtmak istediğim için parçaları 48cm'e küçülttüm. Baştan bu şekilde ölçüm yaparsanız sıkıntı olmayacağına inanıyorum.)
Kestiğimiz bu parçaları akvaryumda duracakları gibi yere geçici olarak koyuyoruz. Her bir parça yanındaki konişe bağlanmalıdır. Bunun için ise kağağın üstünü kaplamakta kullanacağımız polikarbonun fazlalıklarından kesip köşeye tam oturacak şekilde yerleştirdikten sonra kornişlere vidalıyoruz. 4 köşeye de bu işlemi yaptığımızda kalıbımız ortaya çıkıyor. Ardından resimde de taralı olarak gösterilmiş kapağın üst kısmını yapmak gerekiyor. Bunun için de kalıba tam oturacak şekilde kestiğimiz polikarbonu üstten kornişlere vidalıyoruz. Gayet sağlam oluyor. Işıklandırma yapılacaksa lambaların yerleştilmesi sizin isteğinize bağlı. Her şey hazır olduktan sonra yapı marketlerde bulableceğiniz tek tarafı yapışkanlı kaplama maddesiyle kapağımızı kaplıyoruz. Bu kaplamalar renkli olabileceği gibi mobilya ve ahşap görünümlü oldukları için çok şık duruyor. Ve kapak hazır.
Biliyorum bu şekilde size biraz karışık geldi ancak dediğim gibi en yakın zamanda fotoğraf eklediğimde daha iyi anlayacağınıza eminim. Umarım yardımcı olur. Sağlıklı balıklar...