Konuyla ilgili bir fıkra geldi aklıma.
Temel ve iki arkadaşı ortak inşaat yapmışlar. İnşaat tam bitmek üzereyken yıkılmış. Yıkıntının başında arkadaşlarından birisi gitti demirlerim diye ağlıyor, diğeri gitti tuğlalarım diye ağlıyormuş. Temel de gülüyormuş. Durumu görenler Temele yahu ortakların ağlıyor sen gülüyorsun demişler. Temel de eğer ben de kuma çimento katsaydım onlar gibi ağlayacaktım. Şimdi çimento katmadığım için seviniyorum demiş.
Belki yanlış anlatmış olabilirim ancak bu kadarını hatırlayabildim.

Benim daha önceki evim de 1,5-2 ton yük vardı.Onun için hiç birşey olmaz dedim.Ayrıca seneler evvel bu konu akvaryum com veya isak ta konuşulmuştu.Yüksek inşaat mühendisleri bir takım hesaplamalar verip bir betonarme evin 4-5 tona kadar taşıyabileceğini çıkarmışlardı.Kafadan atıp da yazdığım bişey değildir yani.
Kubi abi doğrudur taşıyabilir.Bu hesaplamaları yaparken her evin kurallara uygun statik hesaplarla doğru malzemelerle yapılmış olduğunu varsayarlar çünkü.Fakat hangi müteahhit birebir projeyi uygular.Mesela saplama kiriş 1 adetten fazlası yasaktır fakat birden çok saplama kiriş olan binalar biliyorum.Onu da geçtim deprem anında 10 saniye üzeri durumlarda aşırı tehlike yaratabilir.Yüksek katlarda 1 ton ve üzeri kütleleri orantılı olarak binanın çeşitli yerlerine yaymadan kullanmak başlıbaşına tehlikelidir.
Dip not ekleyim : İnşaat Teknikeriyim ve bilgilerim dahilinde söylüyorum.